Az oldal célja

Nos... mindig is érdekelt az, hogy a filmekben, képzelt világokban, regényekben, játékokban milyen lények élnek. Ezért úgy gondoltam, hogy az internet segítségével összegyűjtöm ide erre az oldalra a legtöbbjüket. Legfőképp saját célra, mivel szeretnék írni egy enciklopédiát, mely minden fajt tartalmaz, amit csak találok, de ha valaki kedvet kap esetleg az íráshoz, az meríteni is tud az összegyűjtött anyagokból.
Az oldalon filmbéli, könyvbéli, játékokban használt fajokat, és kriptozoológiai lényeket is találhatsz.
Kellemes kutakodást!:)

Szerk.: Úgy gondoltam, hogy felsorolom az összes, általam ismert lényt némi jellemzéssel. Minden napra egy jut. Lehet, hogy utóbb még pótolgatok majd az adott fajoknál, ha pluszban találok még valamit. Az alfajokat az adott lény témájába írom be, így legalább könnyebb lesz az áttekintés.

2011. szeptember 11., vasárnap

Tündérek

    A tündérek, mint csodás mitológiai és mesei alakok igen népes családfát és szerteágazó történetet tudhatnak magukénak. Maga az alak szinte minden népnél megtalálható valamilyen formában. Az indiai népektől az irániakon át a kínaiakig egyaránt előfordulnak a hiedelemvilágokban olyan varázslatos lények, melyek ártó vagy jó szándékúak, és a létezés egy magasabb, vagy legalábbis embertől különálló részén foglalnak helyet, ugyanakkor az isteni szférát még nem érik el.     
    A tündérek magas intelligenciájú és bölcs lények, akik varázserejük használatából és szinte páratlanul gyors mozgásukból élnek. Más fajok eléggé szimpatikusnak és szépnek találják őket, de könnyen összeroppanhatnak a rajuk mért ütések súlya alatt különösen, ha erőtlen állapotban érik őket.
szárnyakkal a hátukon. A tündérek hegyes fülüket hosszú sötét hajuk mögé rejtve
    Egyes történetekben ők az apró, gyakran kis szellemecskéknek vagy gonosz gazfickóknak feltüntetett lények, de valójában mindezek egyben. Alacsony és vékony teremtések, a humanoidok közül a legszimpatikusabbak, apró hordják. Bőrük színe származási helyükről adhat információt. A világos zöldtől egészen a barnáig minden fajta megtalálható belőlük.
    Ha úgy döntenek, hogy megmutatják magukat, akkor olyan formát öltenek, amelyek számunkra kellemesek lehetnek. Egy szagfelhő, íz vagy bármilyen megmagyarázhatatlan benyomás a földön élő egyik lény játéka lehet.
    Ezek a természeti lények szórakoztatóak és játékosak is lehetnek, de vannak olyanok, amelyek akár katasztrófát is okozhatnak. Ha átveszik az irányítást az életünkben, jobb ha megvárjuk, amíg megunják a szórakozást. Erejük elképesztően nagy, és hatással lehetnek a természetre.
    Valamennyien idősek, okosak és csúnyák, de vannak szépségesek is. Dús, sima hajuk van, szeretik az odvas fákat, de az esőt nem. Hegyes füleket viselnek, és gizda lábaik vannak

Tündér alfajok
- Aziza
- Awd goggie:
elvarázsolt erdőkben, gyümölcsösökben él, és gyermekeket rabol.
- Amadán
- Barguest:
egy szarvakat viselő, nagyfogú, karmos, tüzes szemű tündér. Sok formát fel tud venni, de általában bozontos, fekete kutyaként jelentkezik. Ha valami híres személy hal meg, végigvezeti az összes üvöltő kutyát az utcákon.
- Bauchan: mint a legtöbb tündér, nagyon szeretik a trükköket. Néha veszélyesek, néha segítőkészek, ahogy a kedvük tartja.
- Bwca / bwbachod: a brownie walesi fomája. Hajlamosak hisztizni, ha kritizálják a munkájukat. Megvetik a pletykákat és a nagyorrú embereket.
- Brownie: apró, bozontos, ráncos, barna bőrű kis teremtmények. Vagy meztelenek vagy rongyos, barna ruhácskákban járnak. Szeretnek házakba beköltözni, amikről azután gondoskodnak. Éjszaka elvégzik a munkákat, elrendezik a szarvasmarhák és jószágok dolgát. Ha lusta szolgáló van a háznál, őt bosszantják. Mindegyik elvárja a tejszínt, a tejet és a mézes süteményt. Nem szabad ruhát és túl sok ételt előlhagyni, mert ezt támadásnak veszik és elhagyják a házat. Gondoskodni kell róluk, nem kritizálni a munkájukat. Amikor egy paraszt kritizálta a kaszálást, akkor a brownie az egész termést bosszúból feldobta egy sziklaszirtre.
- Bendith y mamau: Carmarthenshire-ban élő tündérek. A név jelentése Az Anya Áldása. Ezt a kifejezést az átkok elleni védekezésül használják.
- Bean tighe: jóságos, nagymamaszerű teremtmények. Elvégzik a mindennapi házimunkát és vigyáznak a gyermekekre, amíg tejet és süteményt adnak nekik fizetségül.
- Bean sidhe / banshee:
a legendák szerint minden régi klánhoz tartozik egy, aki a család tagjaiért jajong. Ha közember hallja, nem kell tartania tőle. Általában az ősi lakhely közelében hallani sikolyait, s ezek jelzik a családtag halálának milyenségét is: ha a jajgatás hangos, akkor a halál erőszakos; ha halk, akkor békés.
- Cannered-noz: a bean-sidhe breton formája.
- Changeling: kisgyermekekre hasonlító tündér.
- Caoineag: "síró", a bensi egyik fajtája.
- Vila / divna: szerb tündérfaj. 
 - Szamodiva: bolgár alfaj.
 - Luca: magyar tündér, mely december 13.-án jelenik meg.
 - Szamovila: bolgár alfaj.
 - Irodia / irodita / irodiada / irudica / rudica: román és horvát tündérfaj.
- Pehtra baba / zlata baba / quaternica: szlovén tündérfaj.
- Wütendes heer / wildes heer / wilde jagd: a német területeken a téli napforduló idején, és az év egyéb, halottakhoz kötődő időpontjaiban jelennek meg. A fonó nők munkáját ellenőrzik.
- Zinȃ / zîna / fele: román vízi tündérek, amelyek tavak és folyók partján élnek. Szeretnek táncolni a víztükrökön.
- Iele / dinsele / doamnele / frumoasele / dulcile: román tündérek, amelyek nevét tabu kimondani, ezért melléknevekkel illetik őket: büszkék, erősek, szentek, szüzek, kisasszonyok, szépek, könyörületesek, szépasszonyok, fehérek.
- Corrigan: éjjel gyönyörű szűzként, nappal ronda banya képében jelentkezik. Azt a napot várja, amikor egy ember beleszeret és követi őt a nappalba. Ekkor végleg asszonyi formát ölthet.
- Cluricaun: amikor befejezte a munkáját, leprechaunná változik. Borospincéket fosztogat és birkákat, juhokat kínoz azzal, hogy rajtuk lovagol fel és alá a holdfényben.
- Coblyuan: walesi bányatündérek, olyanok mint a Knockerek. Jó jelnek számít, ha valaki találkozik velük, mivel ahol ők bányásznak, ott vannak a jó érclelőhelyek.
- Doxy: testét sűrű fekete szőrzet borítja; plusz két karja és lába van. Szárnya vastag, fényes, bogárszárnyhoz hasonlatos. Észak-Európa és Amerika hűvösebb területein él. Petéiket, melyekből kb. 500-at raknak, a földbe ássák el. Lárváik 2-3 hét után kelnek ki. Kétszer két sor apró, hegyes méregfoga van.
- Cyhyraeth: a bensi egyik fajtája. Általában a járványok és balesetek nyomában járó tömeghalálozás előtt sír vagy nyöszörög.
- Daione maithe: a Jó Emberek népe, akik jelen voltak a Bibliai értelemben vett bukáskor, de nem buktak el és azóta is várják az üdvözülést. Ebből kifolyólag nem lehet tudni pontosan, angyalok vagy tündérek-e valójában.
- Erdőpille: az erdőpillék teste olyan, akár az elfeké, csak arasznyi méretű és van két áttetsző, hártyás szárnyuk. A fülük hegyes, a szemük szintén olyan akár az elfeké. Viszont nincs a szemszínre és a hajszínre semmiféle megkötés. Lehet bármilyen, de előfordul, hogy festik a hajukat. Általában az élénk színeket kedvelik. Mindenevők. Bármit megesznek, amit az emberek, bár ők jobban ismerik a fák és bokrok terméseit, így egyes bogyókkal is jóllaknak. Termetük miatt jóval kevesebbet esznek. Szintén elf vonás, hogy képesek az infratartományban is látni (hiddon). Látásuk és hallásuk is jobb az emberekénél, de mérertük miatt ez annyira nem tud érvényesülni. Kultúrájukban azonban nincs olyan sok hasonlóság. A fák közt élnek kicsiny faházakban. Ezeket vagy ágakra építik, vagy a fatörzsbe vájják. Általában kisebb falvakban élnek. Természetes növényi rostok kipréselésével festéket állítanak elő, amivel ruháikat díszítik. Fegyvereikhez már használnak fémet. Az elfeknek köszönhető, hogy élnek. Egy balul sikerült rituálé során jöttek létre. A rituálét végrehajtó elf nem élte túl a “balesetet”, így nem maradt fenn semmilyen írás a rituáléval kapcsolatban. Pontos kialakulásuk idejét szintén nem lehet meghatározni. Még a legidősebbek, s a legbölcsebbek sem tudják. Az erdőpilléknél nincs pénz. Cserekereskedelem van. A pénznek nincs jelentősége a társadalmukban. Ez kimaradt a társadalmukból. Bár egyesek már próbálkoznak bevezetni valamiféle pénzegységet, de ez eddig sikertelen volt.
- Each usgie / aughisky:
hasonlóak a kelpie-khez, de sokkal veszélyesebbek. Tavakban és tengerekben élnek. Miután szétmarcangolták áldozatukat, a mája kivételével megeszik a húsát. A szárazföldön lóként csak akkor tudnak közlekedni, ha érzik a tenger illatát.
- Firr darrig: szörnyűséges vicceket és tréfákat követnek el. Kedvesnek kell lenni velük annak, aki nem akar tréfáik középpontjában állni.
- Fogtündér: pénzt (vagy néha ajándékot) hagy a gyerekeknek cserébe egy kiesett fogért. A fogat rendszerint a párna alá kell dugni. A "fogtündér" szerepe az, hogy az apró jutalmazás segítségével segítsen a gyerekeknek megbirkózni a fogkihullás tényével, amire így várakozva tekinthetnek, ahelyett, hogy aggódnának miatta.
- Finn: csínytevő tündérek.
- Fénytünde: a változatosságot hozzák meg; szépek, áttetszőek, kékes színűek. Képesek meglátni a jövőt, énekelnek és közben szép zenéket komponálnak.
- Fachan: Skócia nyugati fennsíkjainak lakói. Egy szemük, egy kezük, egy lábuk van. Gonosz lények, akik szöges bunkókkal riasztják el az embereket. Az Írországban fomoiriaknak nevezik őket.
- Fekete tünde
- Fatündér:
fák védelmezői.
- Fantine
- Grig
- Gwyllion:
a walesi hegyek tündéreinek neve, akik csak üldögélnek a sziklákon vagy az ösvényeken, és gonoszan bámulnak az arra menőkre.
- Gwragged annwn: csodálatos, walesi vízi tündérlányok, akik néha emberekkel házasodnak.
- Glaistig: csábító, női vízi tündér. Kecsketestét hosszú, zöld ruha alá rejti. Táncra bírja az embereket, majd kiszívja a vérüket. Jóindulatú is tud lenni, gyakran ellátja a gyerekeket és az öregeket, vagy őrzi a parasztok állatait.
- Kelpie: skót vízi tündérek, akik fiatal lovak képében vagy szőrös emberekként jelentkeznek legtöbbször. Folyók és patakok közelében élnek. Megengedik az embereknek, hogy felmásszanak rájuk, majd beszáguldanak velük a vízbe.
- Korred: különös kinézetű és szeszélyes, de rendszerint jó természetű lények, akik a britanniai állóköveket őrzik.
- Killmoulisill: egy csúnya brownie, aki malmokban tanyázik. Hatalmas orra van és hiányzik a szája. Úgy eszik, hogy az ételt az orrlyukaiba tömi. Molnároknál dolgozik, de a segítség mellett gyakran követ el csínyeket, kellemetlenségeket.
- Leanan sidhe: az ír tündérek egyik fajtája.
- Lunantishess: a kökénybokrokat őrzik. Nem engedélyezik, hogy bárki ágat törjön erről a bokorról november 11-én, vagy május 11-én. Ha valaki ezeken a napokon vág vagy tör le egy ágat, szerencsétlenség éri.
- Nimfa: RÓLUK ITT
- Nagumwasuch:
németországi tündérek, akik emberek közelében élnek, és segítenek nekik némi élelemért és védelemért cserébe.
- Nise
- Nuckelavee:
egy szörnyű, skót tengeri tündér, amelyik hatalmas ló formájában, lábán uszonyokkal, nagy szájjal és gonosz szemekkel jelenik meg. Nyaka alig bírja tartani óriási fejét. Nincs bőre, ezért kilátszanak sárga erei, és fekete vére. Izmai vörösek, inai fehérek. Utálja a folyóvizet, ezért ha valakit üldözőbe vesz, elég csak keresztezni egy kis patakot vagy átkelni egy folyón.
- Nixie: szinte kizárólag csak azért mozdulnak ki a rejtekükből, hogy a gonoszság és a csúfság ellen harcolva megvédjék az otthonaikat. A legendák szerint csak betegségtől vagy erőszakos módon halhatnak meg.
A nixie vízben élő sprite, gyakran megtalálható kis forrásoknál vagy tavacskákban. A kezei és a lábai úszóhártyásak, a fülei hegyesek, a szemei nagyok és ezüstös árnyalatúak. A legtöbbjük vékony testalkatú és kedves arcú, fényes pikkelyekkel borított sápadt-zöld bőrrel és sötétzöld hajjal. A nők gyakran fűznek kagylókat és gyöngyöket a hajukba. A férfiak csak ágyékkötőt viselnek, ugyanabból az anyagból. Körülbelül 4 láb magas, és 45 fontot a súlya.
- Patu-paiarehe: maori erdei tündérek.
- Puck: ha valaki a segítségüket akarja kérni, tejet kell elöl hagyni ajándékul. Rosszindulatúak is lehetnek
- Pixie / pisgie / piskie: zöld tündérek, akik gyakran sündisznó alakját öltik magukra. Cornwallból származnak. A kövek árnyékában táncolnak, csengettyűik hangját gyakran hallani a mocsárvidéken. Lovakat lopnak és élvezettel hajszolják őket. Szétdobálják a konyhások edényeit, serpenyőit. Ennek ellenére ritkán bántanak bárkit is, bár szívességük általában rosszul sül el.
- Plant rhys dwen: rendkívüli szépségűek, de meglehetősen alacsonyak. Szeretnek licitálni, de becsületesek és kedvesek azokkal az emberekkel, akik velük kedvesek.
- Spriggan:
mogorva és csúnya, nagyon kicsi teremtmények neve. Hatalmas méretűre fel tudják fújni magukat, és úgy gondolják, hogy óriások szellemei. Ők őrzik a dombok kincseit, de maguk is romboló, veszélyes tolvajok. Elrabolják a gyermekeket, és egy visszataszító spriggan gyereket hagynak ott helyükben. Kirabolják a házakat, és elpusztítják a termést.
- Pooka: olyan tündér, aki magának követeli a Samhain után betakarítatlanul hagyott terményt. Azok a parasztok, akik ez után az idő után aratnak, az ő dühével kerülnek szembe.
- Sprite: az apró szellem tündérek elnevezése.
- Shellycoat: egy skót tündér, aki patakokban él. Teste tele van kagylókkal, amikor megmozdul, a kagylók csörögni kezdenek. Sokszor viccel meg utazókat azzal, hogy tévútra vezeti őket, ha nem vigyáznak.
- Széltündér: áttetsző, a szelek szárnyán utazó tündérkék.
Sluagh: fel nem oldozott halottak népe, ők a pogány ősök. A legfélelmetesebbek a skót felföld tündérei közül.
- Dombi ember: angliai tündérek, akik zöld földhalmokban élnek.
- Tylwyth teg: a walesi tündérek egyik víz vagy föld alatt élő fajtája. Elrabolják a hosszú szőke hajú gyerekeket. A tündérlányok gyakran kötnek emberekkel házasságot. Tündérgyűrűben táncolnak. Sokféle gomba nő boszorkánykörben, ezekről úgy tartják, a táncoló tündérek lábnyomai.
- Ellyllon: másik walesi tündérnépről, úgy tartják róluk, hogy mérges gombát esznek.
- Tuatha de danann / síd / daione sidhe: Danu istennő népe; tagjai lehettek a goidel kelta írek istenei, a keresztény kéziratok szerzői azonban a vallásos jellegű elemeket lefosztották személyükről és inkább mint hősökről és királyokról emlékeztek meg róluk. Királyuk Finvarra, akinek a Knockma domb alatti tündérkastélyban van a székhelye. Nagyon szeretnek hurling-meccset játszani, ami átmenet a gyeplabda és a rögbi között.
- Uriski: skót tündérek, akik kedvelik a kis tavacskákat. Nagyon magányosak és próbálnak barátokat találni az emberek között, de általában elmenekülnek előlük, mivel meglehetősen ijesztően néznek ki.
- Unseelie courth: gonosz, rosszindulatú tündérek elnevezése. Általában félhomályban látják őket. Olyan embereket rabolnak el, akik az útjukban vannak. Az áldozatokat elviszik, megverik, és gonosz terveik megvalósításában használják fel őket.
- Well spirit: elbűvölő tündérek, akik szeretik az embereket. Sokszor szép külsejű emberek képében jelennek meg, és akit sikerül átölelniük, azt behúzzák magukkal egy kútba, hogy ott örök életére társuk legyen.
- Zúzmara tündérke: a legparányibb tündérek, akik a zúzmók, mohák, gombák védelméért szolgálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése