Az oldal célja

Nos... mindig is érdekelt az, hogy a filmekben, képzelt világokban, regényekben, játékokban milyen lények élnek. Ezért úgy gondoltam, hogy az internet segítségével összegyűjtöm ide erre az oldalra a legtöbbjüket. Legfőképp saját célra, mivel szeretnék írni egy enciklopédiát, mely minden fajt tartalmaz, amit csak találok, de ha valaki kedvet kap esetleg az íráshoz, az meríteni is tud az összegyűjtött anyagokból.
Az oldalon filmbéli, könyvbéli, játékokban használt fajokat, és kriptozoológiai lényeket is találhatsz.
Kellemes kutakodást!:)

Szerk.: Úgy gondoltam, hogy felsorolom az összes, általam ismert lényt némi jellemzéssel. Minden napra egy jut. Lehet, hogy utóbb még pótolgatok majd az adott fajoknál, ha pluszban találok még valamit. Az alfajokat az adott lény témájába írom be, így legalább könnyebb lesz az áttekintés.

2011. augusztus 11., csütörtök

A görög mitológia lényeinek lehetséges kialakulása

  Mindenki kíváncsian mered a TV-képernyőkre, amikor egy olyan filmet lát, amely valamilyen mitológiai történetet mutat be. Jól esik nézni, ahogy megelevenednek szemünk előtt az istenek, a félig állat, félig ember lények, szörnyek a középiskolában tanult irodalomkönyvekből. Sajnos még nem találták fel az időgépet, hogy visszamehessünk a leggazdagabb időszakba, és mitológiai történetekben változatos országba; oda, ahonnan minden kiindult: Görögország csodálatos szigetére. És ilyenkor sok kérdés merül fel. Vajon a tudósok honnan tudnak ennyi bestiáról? Kinek a fejéből pattantak ki ezek a lények és hogy születtek? Talán csak kitaláció vagy tényleg léteztek? Még ha csak az adott fajból egy példány... de úgy lélegeztek, mint Te vagy én?
  Én nem a történetekben vagy az irodalom könyvekben keresem a megoldást, mégis ezekből indulok ki, hogy megnevezzem a lényeket. Egy olyan oldalt fogok megközelíteni, amellyel el lehet fantáziálni, de próbálom leírni hihető formában, hogy ezek a szörnyek hogyan is alakulhattak ki az évszázadok során, és hogy vajon élnek-e még valahol? Könnyű megmagyarázni egy ismeretlen lény születését az istenekkel, de tudománnyal... nehézkes lesz. A spekulatív biológia, az evolúció és a fantázia fog segíteni abban, hogy elképzeljük minek az átalakulásából, minek vagy kinek a hatására válhattak élő, hús-vér lényekké a görög mitológiáiból és mítoszaiból ismert teremtmények.
  Előre is elnézést kérek, ha a beszámolóm egyes részei kicsit furcsák lesznek, de nem vagyok biológus vagy zoológus. Legnagyobb részt a fantáziámra támaszkodok és keresem a lehetséges válaszokat és reális utakat a kialakulásra.

Vegyük is szépen sorjában a teremtményeket.

Kentaur - mint mindenki tudja ezek az értelmes lények félig ló és félig ember alakban vannak benne a történetekben. Mint a nagy hősök mesterei, csaták hősei, áruló antihősök és még sorolhatnánk.
De hogyan olvadhatott eggyé egy ember és egy ló?
Ha az undorítóbb oldalt szeretnénk megnézni, bár ez elég visszataszító, akkor gondolhatunk arra is, hogy egy ember és egy ló keresztezéséből. De itt közbelép a fertőzés, az utód megszületésének minimális esélye és az emberi undor is. Mégis ki fanyalodna arra, hogy egy lóval közösüljön? Senki. De ha született is volna, akkor is számba kell venni, hogy az utód nem lett volna képes a szaporodásra.
Lehetséges valami kísérlet? Abban az időben még nem volt fejlett a gyógyászat vagy a sejtekkel való tudomány, így még beültetni egy nő petesejtjébe se nagyon lehetett egy hím ló spermiumát.
Másrészt ha született is volna kentaur, nem hinném, hogy pár percen kívül többet élt volna a külvilágban. De ez is egyfajta oldal, amivel meg lehetne magyarázni a kentaur fajt, bár sokakra, ha csak olvassa (vagy rám, aki írja), a hányinger jön rá, ha belegondol.
És a mutáció? Mint ahogy egy filmben mondták az evolúció lényege a mutáció. De nézzük csak meg! Az előző századokban voltak mutációk embereknél, még ha nem is ismerték fel, hogy az betegség. Vegyük példaként az elefántembert. De egy ember nem képes úgy mutálódni, hogy a felső teste nem változik semmit, míg az alsó végtagjai egy ló törzsét, lábait és farkát veszik fel alakként.
Egy őrült tudós sem képes arra, hogy egy elkábított embert egy fej nélküli ló testre műtsön. Mert ha ezt az oldalt vizsgáljuk meg, akkor bizony elég sok időt vett volna igénybe amíg normálisan összeköti a ló és emberi ereket, a szívet és egyéb fontos szerveket. Még a jelenben, de abban az időben pedig főleg lehetetlen.
Az eredeti történet így szól: A legenda szerint Ixióntól származnak. Történt ugyanis, hogy az örökké féltékeny Héra párt keresett magának, hogy megbosszulja Zeusz félrelépéseit. Ixiónt alkalmasnak találta erre a célra, és az ifjú lapita király szerelemre lobbant az istennő iránt. Azonban Zeusz fülébe jutott a találka híre, és egy felhőből megformázta Héra alakját, majd ezt elküldte a légyottra. Ixión pedig nem sokat tétlenkedett, és lefeküdt a felhő-istennővel. Ebből a vad románcból született Kentaur, aki előszeretettel közösült vadlovak kancáival, s így félig ember félig ló alakú teremtmények jöttek a világra.Akkor csak az első bekezdésben található dolgok a valószerűek. Lehetséges ez a magyarázat. Valamilyen őrült lovakkal közösült, majd megszületett a frigyből egy félvér lény, ami tovább párosodott kancákkal. Itt viszont megint szóba jöhet a szaporodási képtelenség.
A lényeg pedig a legvégére. Lehetséges, hogy volt egy ember abban az időszakban, aki betegesen vonzódott az állatokhoz. Ha életképes volt is az utód, akkor csak egy lény létezett. Se több, se kevesebb. Valószínű, hogy ebből indult ki az egész kentaur história.
De!
Csányi Vilmos etológus szerint (A kentaurok természetrajza - Anatómiája, viselkedése és kultúrökológiája) valós teremtményekről (Homohippus sapiens) volt szó, akik mára már kihaltak, viszont 3000-3500 évvel ezelőtt lélegző lények voltak a mediterrán vidékeken. Valószínűleg 20-30 millió éve, a miocén időszakban jelent meg, Dryopithecus és Mesohippus fajok életképes hibridizációjából; anatómiájuk mind a Hominidae, mind az Equidae család bélyegeit mutatja. Sajátosságaik a hat végtag, a két tüdő, a rágógyomor.
És még egyszer de!
Abban a korban nagyon sok támadás érte kívülről Görögországot. A terjeszkedő népek minduntalan el akarták foglalni a gyönyörű országot. A szkíták is ezen népek közé tartoztak, és híresek voltak arról, hogy lovukról nem csak előre, hanem hátra is képesek voltak nyilazni. Talán mikor először látta ezt görög, azt hihette, hogy egy új teremtménnyel van dolga, és ebből indult ki az egész kentaur história.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése