Az oldal célja

Nos... mindig is érdekelt az, hogy a filmekben, képzelt világokban, regényekben, játékokban milyen lények élnek. Ezért úgy gondoltam, hogy az internet segítségével összegyűjtöm ide erre az oldalra a legtöbbjüket. Legfőképp saját célra, mivel szeretnék írni egy enciklopédiát, mely minden fajt tartalmaz, amit csak találok, de ha valaki kedvet kap esetleg az íráshoz, az meríteni is tud az összegyűjtött anyagokból.
Az oldalon filmbéli, könyvbéli, játékokban használt fajokat, és kriptozoológiai lényeket is találhatsz.
Kellemes kutakodást!:)

Szerk.: Úgy gondoltam, hogy felsorolom az összes, általam ismert lényt némi jellemzéssel. Minden napra egy jut. Lehet, hogy utóbb még pótolgatok majd az adott fajoknál, ha pluszban találok még valamit. Az alfajokat az adott lény témájába írom be, így legalább könnyebb lesz az áttekintés.

2011. augusztus 8., hétfő

Sellők

Ugyanolyan érzelmeket élnek át, mint az emberek, ugyanazok a félelmeik és az örömeik is. Lételemük a víz, ám e kötelék nem oly szoros, mint hinnénk. Otthonaik a csendes vizű folyók, elhagyott, kristálytiszta tengerszemek, sőt barlangokban rekedt kicsiny tavak. Házakra, épületekre nincs szükségük, hiszen otthonuk mélyebb vizei megóvják őket a természeti csapásoktól. A közhiedelemmel ellentétben a sellők tüdővel lélegeznek és megfulladnak, ha a víz alá szorítják őket. A tüdejük azonban hihetetlen módon alkalmazkodott a vízi életmódhoz. Gyöngyhalászokat megszégyenítő teljesítményre képes még a legifjabb is közülük.
A hiedelem szerint a sellők mágikus lények és varázslattal csábítják el az utazókat, hogy tavukba fojtsák őket. Ez több szempontból sem igaz. A sellők hihetetlenül tisztelik az életet. Egyik tilalmuk szerint fizikai bántalmat senkinek sem okozhatnak. Még egy egyszerű pofont sem, még akkor sem, ha a másik kiérdemelte. Fizikai mivoltuk tiltva van a harc minden formájától. A sellők azonban így védtelenek lennének, ezért a korok során ellestek bizonyos fogásokat az embernépektől. Ezek a fogások mind mágikusak és ezekre nem érvényesül a fenti tilalom, ám – ha csak lehet - ezzel sem okozzák mások pusztulását. Jobban szeretik az érzelmek és gondolatok szelíd manipulálását, mint az ész nélküli pusztítást.
Társadalmuk a családra épül. Egy tavat, tengerszemet általában egy család ural, ők látják el védelmét, ők gondozzák vizeit. Megtörténik olykor, hogy egy sellőt a család kitagad. Ilyenkor kénytelen elhagyni otthonát és új hazát keresni, de feljegyeztek olyan esetet is, amikor egy sellő önnön döntése alapján hagyta el családja vizeit.
A sellők kizárólag nőneműek. Ennek okát számos tudós kereste, de eleddig nem talált rá senki megfelelő választ. Minden évben egyszer – egészen a harmadik gyermek születéséig – a sellőkön különös izgalom uralkodik el és elindulnak párt keresni maguknak. A szárazföldre lépve mágiájuk segítségével a halfarkat eltüntetve lábat növesztenek és elindulnak, hogy a megfelelő apát megleljék. Ha megpillantják az illetőt azonnal és olthatatlanul beleszeretnek és mindent megtesznek érte, hogy elcsábítsák az illetőt. Ez ellen a sellő semmit sem tehet. A kiválasztott mindig legalább felerészben ember, ám a születendő gyermek mindig sellő. Ha a kiválasztott – akibe a sellő “beleszeret” - nem ember, úgy semmilyen faji keveredés nem lehetséges, erről gondoskodik a sellők szervezete. Tehát ebből a nászból gyermek sem születhet. Az ilyen sellőket Örök Szerelmesnek hívják. A fogantatás után a szerelem erőssége csökken és a szüléskor végleg elenyészik. Az apát ilyenkor már nem látják szívesen és az első adandó alkalommal finoman elűzik. Ha a fogantatás – és így a szülés – nem következik be, a szerelem teljes erősségével kitart akár a sellő élete végéig.
A sellők ugyanannyi ideig élnek mint az emberek, de számukra az öregedés ismeretlen fogalom. Miután felcseperedtek testük öregedése megáll és a továbbiakban semmilyen módon nem lehet megállapítani a sellő korát. Haláluk napjáig.
     A sellők kettős természetű lények. Van, amelyik hihetetlenül aktívan éli életét és nem bírnak nyugton maradni és van, amelyik csendes szemlélődéssel tölti mindennapjait. Mindegyik sellőről elmondható azonban, hogy évente egyszer – a párkeresés alatt – egyfajta lázban égve keresik a választottjukat. Elmondható tehát, hogy a sellők ugyanúgy szocializálódnak, mint egy közönséges ember. 
     A sellő gyönyörű asszony benyomását kelti. Hajuk általában mogyoróbarna, de a hollófekete és a szőke is előfordul közöttük. Szemük ragyogó és általában zöld vagy kék. Arcuk általában kerek és érzéki, testük karcsú és sportosan domborodó. Az összképet rontja a deréktól lefelé húzódó pikkelyes farok. A pikkelyek mindig olyan színűek mint a sellő szeme, de csillogón sziporkáznak. Ha mágiájuk segítségével a sellő-farkat eltüntetik, akkor hosszú combú, arányos lábakat növesztenek.
    A sellők általában a környék kulturális életéből merítenek. A család persze felhalmozhat bizonyos mennyiségű tudást – ezeket mohából készített vízálló pergamenre írják -, de ezek is a környék ismeretein alapulnak. Előfordul azonban, hogy egy vándorló, kitagadott sellő visszatér és a nagyvilágból szerzett tapasztalatait lejegyzi. Látszik tehát, hogy önálló hagyományaik nem nagyon akadnak. Egyetlen kivétel a tilalmak rendszere.
    A környéken élők nevezik el. Anyjuk születésük után természetesen ad nekik nevet, de ezt féltve őrzik és ha lehet senkinek sem árulják el. Ez a név is az emberi nevekhez hasonlít, a felvett pedig egyenesen emberi.

Sellő alfajok
- Amabie / Amabiko / amahiko / amahiko-nyudo / arie: japán sellő, amely vagy bőséges termést vagy járványt hozott.
- Finfolk: a Finn tengerek lakói, akik gyakran rabolnak el halászokat, hogy azok később szolgálják őket a birodalmukban.
- Iara: halhatatlan sellők, akik emberekkel esnek szerelembe, akik halandók, így örökké szomorúak férjeik halála miatt.
- Undine: német sellő faj.
- Siyokoy: Fülöp-szigeteki sellő. Zöld vagy barna színűek a pikkelyeik. Ha a halandók nem adnak nekik ételt, akkor megfullasztják őket.
- Selkie / silkie / selchie: Írország, Izland és Skócia lakói. Szeretnek a sziklákon napozni, onnan csábítják el a hajósokat. Az embernépek fókaasszonyoknak is nevezik őket. Képesek a szárazföldre lépni, ilyenkor levedlik farokúszójukat, majd amikor visszatérnek a vízbe, az úszók ugyanúgy megjelennek.
- Nusfolk: Skócia partjainál élő faj.
- Ceasg / maighdean na tuinne / maighdean mhara: félig ember, félig lazacszerű sellő, mely Skóciában él. Aki elkapja, annak 3 kívánságát teljesíti.
- Loreley: német alfaj.
- Adaro: a Salamon-szigetek környékén élnek. Fülei mögött kopoltyúk vannak, hátán cápauszonyt látni, míg homloka közepén egy olyan szerv, mint a kardhal orra.
- Szirén: mély vizek lakói. Szeretik a meleg, sekély parti vizeket, ahol énekükkel elbájolják a férfiakat.
- Triton: a görög isten, Tritón gyermekei, leszármazottai ők, akik Görögország partjainál élnek. Kiválóan játszanak kürtön.
- Merró: írországi sellők, amelyek kevésbé szépek, mint a többi alfaj, viszont ugyanúgy rajonganak a zenéért.
- Ében tritón: a laza szerkezetű triton társadalomban ők töltik be a vadász szerepet.
- Valyara: az északi, hidegebb vizű tengerekben élő faj.
- Syenalla: olasz alfaj
- Mami wata: Afrika partjai mentél élő, fekete hajú és szemű alfaj, mely szeret mindenféle csillogó tárgyat gyűjteni.
- Nixa / nixie / neck / nyx / nix / nixe: német alfaj.
- Meluzina: két halfarkuk van. Sokszor szerepelnek a heraldikákban.
- Nengyu / yao bikuni: japán emberhal, amelynek majomajkai vannak, aranybajusza, vékony, fuvolaszólamra emlékeztető hangja és kis halfogai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése