Az oldal célja

Nos... mindig is érdekelt az, hogy a filmekben, képzelt világokban, regényekben, játékokban milyen lények élnek. Ezért úgy gondoltam, hogy az internet segítségével összegyűjtöm ide erre az oldalra a legtöbbjüket. Legfőképp saját célra, mivel szeretnék írni egy enciklopédiát, mely minden fajt tartalmaz, amit csak találok, de ha valaki kedvet kap esetleg az íráshoz, az meríteni is tud az összegyűjtött anyagokból.
Az oldalon filmbéli, könyvbéli, játékokban használt fajokat, és kriptozoológiai lényeket is találhatsz.
Kellemes kutakodást!:)

Szerk.: Úgy gondoltam, hogy felsorolom az összes, általam ismert lényt némi jellemzéssel. Minden napra egy jut. Lehet, hogy utóbb még pótolgatok majd az adott fajoknál, ha pluszban találok még valamit. Az alfajokat az adott lény témájába írom be, így legalább könnyebb lesz az áttekintés.

2011. augusztus 8., hétfő

Nimfák

    A szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. Különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek és gyakori célpontjai az életerős szatírok szerelmi vágyainak – az élet mozgalmasságát mutatják be. 
    Istenek, istennők kísérői.
    Elnevezésük a fiatalságot és a házasulandó kort, a férficsókra érett lányt jelöli.
  Alakjaik a természet minden területét át-, és átszövik. Kiemelt kötődésük a vizekhez, forrásokhoz és folyókhoz az élet folytonosságát, a múló időt jelképezi.
   A nimfák alakja jóval régebbi, jóval ősibb, mint a klasszikus antik kor, kultuszuk gyökerei a sámánizmusban keresendők – a helyek, a növények és az állatok megtestesülései – elemi lények.

 

Nimfa alfajok
- Alszeida: völgyek, berkek nimfái.
- Napaia: szurdokok, völgyek nimfái.
- Auloinad: legelők nimfái.
- Leimakid: rétek nimfái.
- Oreasz / atlantida / dodonida / nüsziada: a hegyek, völgyek, vízmosta szakadékok lakói és gondozói. Tizennégyen vannak: Britomartisz, Kunosoura, Külléné, Ekhó, Nomia, Oinoné, Pitüsz + a plejádok.
- Plejád: a hegyek, völgyek, vízmosta szakadékok lakói és gondozói. Heten vannak: Alküoné, Élektra, Kelainó, Maja, Meropé, Szterópé, Taügeta.
- Minthe: a menta nimfái.
- Heszperisz: a boldogság kertjének őrzői és gondozói. Kertjük a világ nyugati sarkában volt, egyesek szerint Árkádia hegyei között. Heten vannak: Aegle, Arethusza, Erütheia, Heszperia, Heszpera, Hesztia, Heszperusza.
- Heleasz:
a lápok nimfái.
- Ókeanida: Ókeanosz és Thétüsz istenek lányai, akik háromezren vannak. Elsősorban a „külső tengerek” lakói és gondozói, de a mondavilág néhol források, folyók, tavak, virágok és felhők patrónusaiként is említi néhányukat. Néhány fontosabb nimfa: Admété, Amphitrité, Aszia, Kallirhoé, Clitunno, Klütia, Klümené, Dioné, Dórisz, Eudóra, Élektra, Eurünomé, Ianthé, Méloboszisz, Meropé, Perszé, Pleioné, Sztüx, Telesztó, Tiberinus, Tibertus, Tükhé, Volturnus, Zeuxó.
- Néreida: kék hajú, tengeri nimfák. A tenger mélyén, ezüstös barlangokban laktak, és tánccal, zenével szórakoztatták magukat valamint a tenger többi istenét. Mint jóságos és segítőkész istennők, oltalmazták a hajósokat és gyakran kísérték útjára Poszeidónt. Ötvenen vannak.
- Naiasz / najád: a nimfák azon csoportja, akik a források, kutak, patakok és csermelyek gondozói. A friss vizek megjelenítői. Oly szorosan kötődnek az általuk gondozott forráshoz, hogy ha a vizet elhagyják és testük megszárad, meghalnak. Huszonöten vannak.
- Múzsa: a költészet, zene és tudományok nimfái. Ők adnak ihletet azoknak, akik valamilyen tudománnyal foglalkoznak. Kilencen vannak: Kalliopé, Terpszikhoré, Thaleia, Melpomené, Polühümnia, Euterpé, Erató, Kleio, Uránia.
- Lampada: az alvilág nimfái.
- Ruszalka: orosz meztelen, derékig érő hajú lányok, akik egy évben egyszer, tündérvasárnap mutatkoznak. Hajnaltól késő estig sétálnak, táncolnak és a magányos fiatalembereket magukhoz csalogatják, majd megölik. Határokon nem kelhetnek át.
- Lojma: orosz ruszalkák, akiket elátkoztak, békává varázsoltak. Nagy testű, nagy fejű, üveges tekintetű lények, amelyek a mosóasszonyok által kiterített ruhákon szeretnek hancúrozni. Csak egy bátor férfi csókja változtatja őket vissza emberré.
- Villő: fűzfa nimfák, akik tavaszt hoznak.
- Aspares: a hindu mitológia vízi nimfái.
- Dryád / drüasz / dryas: a fák lelkei, a tölgyfák nimfái. Természetfeletti módon nagyon hosszú életűek. Sorsuk összefonódik élőhelyükkel és jellemzően velük együtt lépnek a túlvilágba. Négyen vannak: Meliai, Daphné, Leuce, Epimeliad.
- Melia: a manna és a kőrisfák nimfái. Hárman vannak: Andraszteia, Ida és Melissza. A testvéri közösség megszemélyesítői, akik a természetben csoportosan élnek és együttesen jelennek meg ha segítségül hívják őket.
- Hamadriád / hamadrüasz: az erdők, ligetek fáiban élő teremtmények, a fák lelkei. A hamadrüaszok együtt születtek a fákkal, és a fa pusztulása egyben a benne lakó nimfa halálát is jelentette.
- Namf:
vízi nimfa.
- Oreád: hegyi nimfák Görögországban.
- Krenaia: források nimfái.
- Limnad / limnakida: tavak, álló vizek nimfái.
- Pegaia: kutak nimfái.
- Nephelai: felhő nimfák.
- Astakosziák: a britt Astakos tó nimfái
- Aurai:  szellő nimfák.
- Naiadész: forrás nimfák.
- Leimonidész: legelő nimfák.
- Anthuszai: virág nimfák.
- Potameida: folyók, patakok nimfái.
- Eleionoma: mocsarak nimfái. Testük zöld színben pompázik.
- Szennjó: a nimfák között a legszebbek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése